HTML

Lehet Más a Politika - Budaörs

Fontosabb tudnivalók

Gyere tovább!

Bookmark and Share

Lehet más a politika! - Politics can be different

Promote Your Page Too

Fotók

Friss topikok

Budaörs a sikerek városa – az LMP-vel (A Jövő)

2010.09.27. 18:55 Müller Richárd Lukács

  Az előző blog bejegyzésemben a múltat elemeztem. Abból, az ott felsorolt hibákból kiindulva körvonalazódik, hogy az LMP-s csapat szerint mit lehet másképp tenni, hogyan LEHET MÁS a POLITIKA BUDAÖRSÖN.

 

Nincs szükség a hatalom kisajátítása érdekében egymással viaskodó pártokra  –együtt kell működni.

 

Az eddigi politika 4 éves ciklusokban, rövidtávon gondolkodott, ez világosan kirajzolódik a múlt elemzéséből. Célunk, hogy a hosszú távú fejlődés biztosítása érdekében ne gyors, csak látványos, silány minőségű, az igényeket csak félig kielégítő beruházások történjenek, hanem olyanok, amikhez nem teszi hozzá mindenki: „de lehetett volna jobban is…”

Az eddigi politikai pártoknak komoly érdeke fűződött, fűződik a hatalomhoz, az látszik abból, hogy mennyit fektetnek a kampányba is (ha csak a minap látott Ritter feliratú ingyen osztogatott sapkákra, tollakra gondolok). Sajnos nem tudom elhinni, hogy csak a közösségért végezhető munka, az eszme hajtja őket, sokkal inkább a pénz, amit –nem hivatalosan– lehet szórni (finoman fogalmazva).

Az LMP ettől merőben különbözik, tagjait tényleg a tenni akarás, a jelenlegi politika iránti utálat vezérli, mert látjuk, hogy lehetne jobban is.

 

Legfontosabb, hogy a dolgokat nem lehet egymástól szétbontva kezelni, összefüggően kell gondolkodni. Stratégiát kell felállítani, vagy stratégiákat, amiből ki kell derülni, hogy merre haladjon Budaörs tovább. Ezeket meg kell vitatni, illetve szavazni róluk! A stratégiákból kiindulva lehet a fejlesztéseket évről évre megvalósítani a rá szánható pénz függvényében.

 

Kikérjük az Ön véleményét nagyobb döntések előtt, ezzel is a budaörsiek igényeihez közelebb álló döntéseket, fejlesztéseket tehetünk.

 

Nem akarjuk megmondani csak mi a „tutkót”, véleményünk van, de azt egyeztetni kívánjuk. A véleményünk sarkalatos pontjai: HOSSZÚ TÁVÚ GONDOLKODÁS, FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS MIND ANYAGI, MIND KÖRNYEZETI TÉREN, KORRUPCIÓ MENTES POLITIKA.

 

Azért nem titkoljuk konkrétabb céljainkatJ

Bevétel

Minden fejlesztéshez, önkormányzat fenntartásához pénz kell. Bevételt már nehéz növelni, lehetne helyi adókból, új vállalkozások letelepítéséből. Helyi adókat nem növelnénk, új vállalkozásoknak nem sok hely van, még a METRO környéki részt tartjuk érdemesnek beépíteni ilyen célból. A költségeken kell spórolni. Véleményünk, hogy nagyon sok pénzt lehetne megtakarítani abból, hogyha a pazarlás, a nagyon drágán elvégzett munkák helyett valódi áron kötünk szerződéseket. Ennek eléréséhez NYILTTÁ TESSZÜK az Önkormányzat és társaságainak a SZERZŐDÉSEIT ÉS a SZÁMLÁIT.

 

·         a pazarló* gazdálkodás visszaszorításával lehetőség nyílik:

o       több támogatást adni a rászorulóknak, nyugdíjasoknak,

o       javítani a közbiztonságon, polgárőrség támogatásával,

o       tömegsportot és a kultúrát jobban támogatni,

o       igényekhez és lehetőségekhez mért infrastruktúrát fejleszteni – nem hitelből,

Sport: mind a tömegsport, mind az élsport támogatására szükség van. Mindkettő nagyon egyszerűen biztosítható: nem (csak) magát az egyesületeket kell támogatni, hanem a lehetőségeket kell biztosítani. Egy egyszerű módja: a meglévő létesítményekbe olcsón(!) kell beengedni az egyesületeket, vagy akár budaörsi magánszemélyek csoportjait! Elmenne a haverjaival focizni az egyik közeli iskolába fejenként 1-2 százasért? Ha már „lehet”-tel válaszol, akkor biztos van igény rá! Ennek kultúrált módja lenne Budaörs-sport kártyát kiadni.

(Sajnos egyes iskolák sokat kérnek a terembérletért az egyesületektől is, ezért nincs pl. vívás az új 1. számú iskolában.)

 

Közlekedés: Budapesttel való közlekedésünk alapvetően jó, hogy milyen áron van biztosítva mindez, azt meg kell vizsgálni.

Hogy kell-e a virágpiacig kijönnie a metrónak (megszüntetve a maradék zöld részt is), vagy a busznak kéne úgy menni, hogy gyorsan elérje a metrót (buszsáv), ez megfontolás kérdése. Az biztos, hogy a buszsáv nagyságrendekkel olcsóbb, de meg kell vizsgálni más alternatívát is!

Akkor lehetne jól! dönteni, ha a BKV eljutna az elektronikus jegyig/bérletig és látni lehetne, hogy a budaörsiek merre utaznak, így az igényből kiindulva lehetne dönteni, hogy melyik útvonalakat szükséges gyorsítani. Addig nem beszélnék a metró virágpiacig való bővítéséről, amíg be nem indul a 4-es metró és nincs tapasztalat arról, hogy egyáltalán mennyien használnák. Én a Blaha Lujza térig járok, most úgy számolom, hogy még a virágpiacnál sem biztos, hogy megérné felszállnom a metróra, pedig eléggé irányban van, ha végig lenne buszsáv. Utána még mindig ki kéne számolni, hogy megtérül-e a beruházás: ez az utazási idő, környezetterhelés csökkentésével számszerűsíthető. Persze jóval olcsóbban kellene építeni a metrót is!

A belső buszjárat nem jó. Az iskolabusz funkcióhoz rövidebb, de sűrűbb járatra van szükség, a többi részt gyakori felméréssel kell megnézni, hogy mit érdemes indítani. Az ára jelenleg nem befolyásolná a felmérést, hiszen ingyen van.

Környezettudatos gondolkodásra van szükség – legalább egy hozzáértő munkatársat kell fel vennie az önkormányzatnak.

 

A környezettudatossághoz hozzátartozik, hogy minden nagyobb beruházás előtt hatástanulmányt kell készíteni: forgalom, zaj, légszennyezés felmérést.

Meg kell valósítani az önkormányzat kezelésében lévő épületeknél –amennyiben hosszú távon megtérül, akkor mindenképp, ha sosem térül meg, akkor nagy körültekintéssel– alternatív energia és egyéb energiafelhasználást csökkentő beruházások megvalósítását.

Szelektív hulladékgyűjtést már az Ön otthonában elkezdeni. Ezt egy széleskörű tájékoztatás kell megelőzze és csak akkor érdemes elkezdeni, hogy ha a budaörsiek nagy része támogatja ezt. Ezzel megszűnnének az utcán lévő szelektív hulladékgyűjtővel a problémák is. A szükséges eszközöket (tárolókat) az önkormányzatnak kell biztosítania.

A szelektív hulladékgyűjtésnek a nagy problémája –szerintem–, hogy nehéz kitalálni, mit mivel kell együtt gyűjteni. Ezt egyszerűen meg lehetne oldani, ha minden terméken kötelező lenne feltüntetni azt a 4-5 jelet, amit jelezné, hogy hova kell dobni. (Az olyan termékek jele, ami összetett és nem választható szét: „szemétkupac”). Ennek szabályozása persze nem budaörsi feladat.

Kábel TV: sajnálatos, hogy Budaörs olyan vállalkozásnak (Fibernetnek) adta a kábel TV szolgáltatást, aminek csak 1 órányi utazásra van ügyfélszolgálati irodája, ráadásul Magyarország legdrágább szolgáltatói közé tartozik és nagyon rossz minőségben szolgáltat. Ha az Önkormányzat gondosan tudná kezelni saját vagyonát, akkor lehetőség lenne ezt visszavenni önkormányzati kézbe, így olcsóbban biztosítani a TV és internetes elérést.

 

 

Ez most csak néhány gondolat, hogy megfelelő és nem pazarló hozzáállással miket lehetne tenni, milyen irányokban. Az LMP-s jelöltek ebben sokat tudnak tenni! Nincsenek hátsó érdekeik a hatalomhoz, csak az itt élők igényeinek akarnak megfelelni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbudaors.blog.hu/api/trackback/id/tr252327584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása